İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemleri önceden sağlanmamışsa veya yeni iş sağlığı personeli çalışıyorsa, işletmenin iş sağlığı ve güvenliği durumunun hazırlık yönelimine ihtiyaç vardır. Bu yönetim, aşağıdaki aşamaları içermektedir.
1 Üretim türünün analizi, ilgili iş veya bölümün sorunları ve risklerini gösterecektir.
2 İşletmede önceden tanımlanan sorunları gözden geçirme
3 işletmedeki işgücünün özelliklerin gözden geçirme
4 Meslek hastalıkları ve iş kazaları ile ilgili mevcut veriler
5 Çalışma yöntemleri, kimyasal maddeler, vs. hakkında veriler
6 İş sağlığı sorunları ile ilgili işveren ve çalışanların bilgisi
7 Üretim sistemlerinde değişiklik planları; örneğin yeni tesis, makine ve donanımın kurulması Böyle bir yönetim, daha ayrıntılı planlanması gereken etkinliklerin türüne karar vermede yardımcı olmaktadır.
ÇALIŞMA ORTAMININ GÖZETİMİ| AĞRI PATENT
Tehlikeli maddelere maruz katmanın ve diğer çalışma koşullarının tanımlanması, maruz kalan çalışanların tanımlanması ve farklı çalışan gruplar için maruziyet düzeylerinin değerlendirilmesi için yürütülmektedir. Bu gözetim en iyi şekilde, işveren ve işçi temsilcileri ile tamamlanan çok disiplinli iş sağlığı ekibi tarafından işyerini düzenli gözden geçirme incelemeleri ile yapılmaktadır. Daha küçük işletmelerde bu gözetim, yalnızca işveren ve işçi temsilcileri ile birlikte iş sağlığı personeli tarafından yapılabilir.
Ağrı Patent, Kalite Yönetim Sistemleri danışmanları tarafından hazırlanan ISO Nedir, ISO 9001 Toplam Kalite Yönetim Sistemi‘ nin kurulumu, ISO 9001 Kalite Danışmanlık hizmetlerini, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, CE Belgesi ve Hizmet Yeterlilik Belgesi danışmanlık ve belgelendirme ayrıntılarını inceleyebilirsiniz.
Gözetim için birçok kontrol listeleri ve rehberler bulunmaktadır ve önerilmektedir. İncelemeler aşağıdakileri içerebilir:
1 Çalışanın sağlığını etkileyebilecek ergonomik faktörlerin tanımlanması ve değerlendirilmesi
2 Çalışanların sağlığı için riskler yaratabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik maruziyetler gibi faktörler ve iş hijyeni koşullarının değerlendirilmesi
3 Çalışanların olumsuz psikolojik faktörlere maruziyeti ve iş organizasyonu ile ilgili hususların değerlendirilmesi
4 İş kazaları riskinin ve önemli tehlikelerin değerlendirilmesi
5 Toplu ve kişisel koruyucu donanımın değerlendirilmesi
6 Maruziyeti azaltmak, önlemek ve yok etmek için planlanan kontrol sistemlerinin değerlendirilmesi 7) Genel hijyen ve sağlık olanaklarının değerlendirilmesi
SAĞLIK VE GÜVENLİK RİSKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ| AĞRI PATENT
Çalışma ortamı gözetimi bilgisi, sağlık gözetimi bilgisi ile bir araya getirilmektedir ve diğer ilgili verilerle birlikte tüm bu veriler risk değerlendirmesi için kullanıl maktadır.
Bir iş sağlığı risk değerlendirmesindeki basamaklar şunları içermektedir:
1 İş sağlığı tehlikelerinin tanımlanması (gözetimlerin sonucu olarak)
2 Özel tehlikelere maruz kalan çalışanların veya çalışan gruplarının tanımlanması
3 Bit tehlikenin çalışanı nasıl etkileyebileceğinin analizi ( giriş yolları ve maruziyet türleri, eşik sınır değerleri, miktar, doz/cevap ilişkisi, neden olabileceği olumsuz sağlık etkileri, vs.)
4 Riskin büyüklüğü ve yoğunluğunun belirlenmesi
5 Özel risk grupları ve bireylerin tanımlanması
6 Mevcut tehlike önleme ve kontrol tedbirlerinin değerlendirilmesi
7 Risklerin yönetimi ve kontrolü için öneriler ve çıkarımlar yapılması
8 Değerlendirme bulgularının belgelendirilmesi
9 Periyodik gözden geçirme ve gerekirse, risklerin yeniden değerlendirilmesi
10 Risk değerlendirme sonuçları belgelendirilmelidir.
Çeşitli türlerdeki risklerin değerlendirmesi için özel rehberler bulunmaktadır.
Kişisel sağlık riskinin değerlendirmesi; sağlık gözetimi ve sağlık muayeneleri ile bağlantılı olarak yapılmaktadır.
Riskler hakkında bilgilendirme ve eğitim ile önleyici ve kontrol eylemleri gereksinimi ile ilgili öneri
Gözetim ile risk değerlendirme, risk yönetiminin temelini oluşturmaktadır. Tanımlanan işyeri sağlık tehlikeleri ve riskleri ile ilgili bilgi, önleme ve kontrol tedbirlerini uygulamadan sorumlu yöneticilere iletilmelidir. Aynı zamanda mevzuat çalışanlara riskler, risklerden korunma yöntemleri ve risklerden sakınma konusunda tam bilgi verilmesini gerektirmektedir. Ulusal yasa ve uygulamalar da İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu’na uygun bilginin sağlanmasını ve ciddi riskler söz konusu olduğunda iş sağlığı ve güvenliği otoritelerine bilgi verilmesini gerektirebilir. Çalışanların kişisel sağlık koşulları hakkında bilgi verirken, gizli verilerin korunması ve bilgilendirilerek rızanın alınması hakkındaki düzenlemeler dikkatle incelenmelidir.
Özel riskler hakkındaki bilginin doğru anlaşılması ve kullanılmasını sağlamak için, işveren, çalışanlarının işteki riskler ve tehlikeler ve bunlardan sakınma, önleme ve korunma eğitiminin yanı sıra güvenli çalışma uygulamaları hakkındaki eğitiminden de sorumludur.
Bu tür bir bilgi ve eğitim görevi, çoğunlukla iş sağlığı uzmanlarına verilmektedir. Bilgi ve eğitim aşağıdaki hususları içermektedir:
1 işveren ve kendi hesabına çalışanın, işyeri ve ilgili işlerdeki tehlikeler hakkında bilgi sahibi olma yükümlülüğü bulunmaktadır.
2 Çalışanların kendi işleri ve işyerleri ile ilgili tehlikeler hakkında bilme ve sürekli bilgi edinme hakkı bulunmaktadır.
3 işveren, sağlıklı ve güvenli iş uygulamaları hakkında çalışanların eğitiminden sorumludur.
4 Çalışanların, güvenlik talimatlarını ve sağlıklı ve güvenli iş uygulamalarını izleme görevi bulunmaktadır.
5 Çalışanın kişisel gizli sağlık bilgisi, özel mevzuat ve uygulamalar ile rızanın alınmasına bağlıdır.
6 İSH personeli tarafından yapılan öneri, işverenler ve çalışanlar tarafından kolaylıkla anlaşılabilen bir formda verilmelidir.
SAĞLIK VE GÜVENLİK TEHLİKELERİ VE RİSKLERİNİN YÖNETİMİ VE KONTROLÜ İÇİN ÖNLEYİCİ EYLEMLER| AĞRI PATENT
İş sağlığı hizmetleri; tehlikeli maruziyetlerin ortadan kaldırılması ve çalışanların sağlığının korunması (risk yönetimi eylemleri) için uygun önleyici ve kontrol tedbirlerini önermeli ve başlatmalıdır. Uygun olan yerlerde işletme yönetimine, işverenlere, çalışanlara veya bunların temsilcilerine danışıldıktan sonra gerekli tedbirler önerilmelidir ve bu öneriler belgelendirilmelidir.
Kontrol tedbirleri; olası kazalar ve acil durumlar süresince olduğu kadar normal çalışma koşulları süresince de gereksiz maruziyeti önlemek için yeterli olmalıdır. İş süreçlerinde planlanan değişiklikler de dikkate alınmalı ve öneriler, gelecekteki ihtiyaçlara uyum sağlayabilir olmalıdır. Birçok ülkede, güvenlik yönetimi için en uygun teknolojinin kullanımı mevzuat tarafından istenmektedir. İş sağlığı ve güvenlik yönetim sistemleri ile ilgili birçok rehber, bu tür faaliyetlere pratik bir yaklaşım getirmektedir. Önerilen tavsiyelerin belgelenmesi önemlidir; böylece bunların uygulanması takip edilebilmektedir. Bu tür belgelendirme; işletmedeki önleyici ve kontrol tedbirleri için yönetimin sorumluluğunu ve işverenler ile çalışanların işbirliğini vurgulamalıdır.
Risk yönetimi eylemleri aşağıdakilerden oluşabilir:
Tehlikelerin kaynağında kontrol edilmesi
Havalandırma veya kontrol teknolojisi
Toz kontrolü
Ergonomik tedbirler
Kişisel koruyucu donanımın kullanımı
Termal koşulların vb. düzenlenmesi
KAZALARI ÖNLEME| AĞRI PATENT
Kaza sonucu oluşan iş kazaları, işte en çok karşılaşılan olumsuz sağlık sonuçlarından birisidir.
Kaza riski, çalışma ortamının gözetiminde tanımlanmakta ve değerlendirilmektedir.
Kimyasallara maruziyet, telaş ve stres, vardiyalı çalışma gibi çalışma ortamındaki çeşitli faktörler kaza riskini artırabilir.
Çalışanların sağlık durumları kaza riskini etkileyebilir.
Kaza riskleri, işteki diğer risklerde olduğu gibi aynı mantığa göre yönetilir risklerin tanımlanması, riskin büyüklüğünün değerlendirilmesi, maruz kalan çalışanların tanımlanması ve önleyici ve kontrol tedbirlerinin planlanması ve önerilmesi. Kaza riskinin kontrolü veya ortadan kaldırılmasına yönelik pratik yöntemler, örneğin aşağıdakiler gibidir:
1 Tesislerin, makinelerin, vb. güvenli planlanması
2 İyi işletme yönetimi, düzenlenmesi ve temizliği
3 Yürüme yolları ve diğer yapıların güvenli hale getirilmesi (yapı iskeleleri, parmaklıklar gibi )
4 Tehlikeli makinelerin gözaltında tutulması
5 Ağır yüklerin taşınması ve kaldırılması için teknik yardımlar
6 Çalışanlar için güvenli araçlar ve güvenlik donanımı
7 Başlıca tehlike risklerinin analizi ve aşırı güvenlik koşulu Birçok sektör veya işe özel kontrol listeleri ve rehberler, çeşitli işlerdeki kaza risklerinin tanımlanması ve yönetimi için hazır halde bulunmaktadır. Bu rehberler aynı zamanda, risklerin ortadan kaldırılması, önlenmesi ve azaltılmasına yönelik yöntemler ile başlıca tehlikelerin analiz ve kontrolüne yönelik yöntemleri de içermektedir.
İLK YARDIM HAZIRLIĞININ YAPILMASI VE ACİL DURUM HAZIRLIĞINA KATILIM| AĞRI PATENT
İlk yardım kapasitesi ve hazırlığı, birçok ülkede İSH’nin mevzuata dayalı bir faaliyetidir. TİSH personelinin, ilk yardım faaliyetlerinde ilk yardımı sağlayabilmesi ve işyerindeki personeli eğitebilmesi gerekmektedir. TİSH, periyodik olarak işyerindeki ilk yardım kolaylıklarının ve donanımının koşulları ile hazır bulunma durumunu da kontrol etmelidir.
TİSH, büyük tehlike hazırlığı için birinci derecede sorumlu olmamakla birlikte, iş sağlığı uzmanlarının, acil durum hazırlıklarının oluşturulması sürecine katılma; uygun planlama, eğitim, donanım, ilk yardım ve acil durum kaynakları ile acil poliklinikleri ve hastanelerinin yanı sıra kurtarma ekipleri ile temas kurmaları gerekmektedir.
İlk yardım ve acil durum hazırlığında TİSH’nin rolü aşağıdaki gibidir:
1 Uygun olduğunda işyerinde ilk yardım hizmetlerinin sağlanması
2 İlk yardım uygulamalarının çalışanlara ve danışmanlara tanıtılması ve konu ile ilgili eğitim verilmesi,
3 İlk yardım hazırlık ve imkânlarının sürdürülmesi ve periyodik olarak denetlenmesi
4 Acil durum planlamasına sağlık yönünden katılım ve acil durum karşısında sağlık unsurlarının organize edilmesi
MESLEK HASTALIKLARI VE İŞLE İLGİLİ HASTALIKLARIN TANISI| AĞRI PATENT
Meslek hastalıkları; sağlık muayeneleri ile bağlantılı olarak, genel hastalıkların tanısı ve tedavisinde veya çalışanın kendisi tarafından ifade edilen belirtilere dayanarak ortaya çıkarılabilir. Birçok meslek hastalığı tanısı, uzmanlaşmış mesleki tıp kliniklerine başvurulması gerekmektedir. Her iki durumda da, tanıya ait bulgular özel bir planı izlemektedir:
1 Hastalığa neden olabilecek maruziyetin tanımlanması
2 Özel maruziyetle ilişkili olduğu bilinen klinik bulguların incelenmesi (meslek hastalıkları listeleri)
3 Hastalığın olası bir nedeni olarak meslek dışı faktörlerin hariç tutulması
4 Meslek hastalığının varlığı veya yokluğu konusundaki sonuç (tanı)
5 Çalışanların tazminatı için meslek hastalığı beyanı
6 Çalışanın işyerinde önleyici eylemler için önerileri
7 Meslek hastalıklarının yetkili makamlara bildirilmesi İş ile ilgili hastalıkların tanısının, tazminat açısından kesin yasal bir statüsü bulunmamaktadır, fakat önleyici ve kontrol tedbirleri üzerinde önemli bir etkisi bulunabilir.
Genel sağlık bakımı, sağlıklı yaşam tarzlarını ortaya koymak için bağışıklama sağlayarak ve önleyici ve sağlığı geliştirici faaliyetlere rehberlik ederek genel önleyici sağlık hizmetlerini sağlayabilir.
Hastalıkların teşhis edilmesinin yanı sıra, meslek hastalıkları ve iş ile ilgili hastalıklar ve iş kazalarının tedavisi ve rehabilitasyonunu da içerebilir. İş talepleri konusunda bilgi ile birleştirilmiş meslek hastalıkları ve iş kazaları bilgisi, çalışma ortamı tehlikeleri ve işyerinde mesleki maruziyet; iş ile ilgili sağlık sorunlarının yönetiminde ve rehabilitasyonda iş sağlığı uzmanlarına önemli bir rol oynama olanağı vermektedir. Yaşlı çalışanlar, gebe kadınlar, gençler ve diğer hassas grupların; işin ve işyerinin çalışana göre ayarlanması konusunda özel ihtiyaçları bulunmaktadır. Bir kaza veya uzun bir hastalık döneminden sonra işe geri dönen çalışanlar için özel bir faaliyete odaklanılmaktadır.
Bazı ülkelerde iş sağlığı hizmetleri, çalışma saatleri sırasında gezilebilir genel sağlık hizmetlerini (genellikle pratisyen hekim düzeyinde) sağlamaktadır. Bu tür hizmetlerde; çalışanlara hızlı hizmet sağlanmasında ve böylece çalışma süresinden tasarruf edilmesinde ve aynı zamanda iş sağlığı, çalışma koşulları ve çalışanların genel sağlık durumu hakkındaki bilgilerin birleştirilmesinde belirli yararlar bulunabilir. Bu durum, örneğin yaşlı çalışanların çalışma yeteneğinin korunması ve geliştirilmesi için gerekli bir durumdur. Eğer iş sağlığı hizmetleri, birincil sağlık bakım birimleri tarafından sağlanıyorsa, bu faaliyet tamamen TİSH ile bütünleştirilebilir. Uygun olan yerlerde, TİSH aşağıdakileri içerebilir:
1 Bağışıklama ve diğer önleyici tedbirler
2 Halk sağlığı eylemleri ve programlarına katılım
3 Pratisyen hekim düzeyinde genel sağlık hizmetleri
4 Sağlık tesisleri, kantinlerle ilgili denetim ve öneri
5 Genel olarak personel ve toplum hijyeni konusunda öneri ve eğitim
6 Genel olarak sağlığı geliştirme ve sağlıklı yaşam tarzlarını tanıtma
İLGİLİ KAYITLARIN SAKLANMASI| AĞRI PATENT
Çalışanlara sağlanan sağlık hizmetleri, ölçülen veya tespit edilen maruziyetler ve çalışanların kişisel sağlığı ile ilgili tüm olaylar veya işyerinin sağlık ve güvenlik durumları hakkındaki kayıtları tutma konusunda genel bir yükümlülüğü bulunmaktadır. İş sağlığında aşağıdaki gibi farklı kayıt tutma yükümlülükleri bulunmaktadır:
1 Hasta veya sağlık hizmeti alıcıları olarak tedavi edilen çalışanların genel sağlık kayıtları,
2 incelenen, tespit edilen ve ölçülen mesleki maruziyetler ve yapılan risk değerlendirmeleri verileri
3 Meslek hastalıkları ve iş kazaları ile ilgili istatistikler
4 Sağlık muayeneleri ile ilgili veriler
5 Önleyici ve kontrol tedbirleri ile ilgili önerilerin belgeleri
Kalite sisteminin iyileştirilmesi sonucu müşteri memnuniyeti artar.
Potansiyel müşterilere güven verilir
İhracata yönelinir.
Müşteri ile bütünleşilebilir.
Müşteri şikayetleri minimum düzeye indirilir.
Personelin sisteme katkısı artar
Çalışanların işiyle gurur duyması, işini sevmesi, işyerinde mutlu olması sağlanır
Çalışanların tamamı bilinçlenir.
Kişinin kendini sorgulama niteliği güçlenir.
Sistemin dökümante edilmesi sağlanır.
Uygulamaların dökümante edilmesi ve süreklilik sağlanır
Dökümantasyon sistemi kurulur ve geliştirilir.
İnsanlar okuma-yazma alışkanlığı kazanır, sürekli kendini yeniler,
Daha düzenli kayıtlar tutulmaya başlanır.
Sistematik dökümantasyon sayesinde iletişimin kolaylaşması, düzeltici ve önleyici faaliyetler sayesinde de hataların önlenmesi sağlanır
Sistem gereği girişilen geniş eğitim seferberliği konulara bakışta yenilikler getirir
Yarı ürün- nihai ürün üretimi takip sistemi gelişir.
Hedeflerle yönetim sağlanır.
Sistem iyileştirme çalışmaları başlatılır.
Tüm yönetim ve üretim proseslerinin geliştirilebilir ve izlenebilir olması sağlanır.
Maliyet iyileştirmeleri yapılır
Tüm proseslerin daha sıkı kontrol altında yürümesi temin edilir.
Kuruluş içi ilişkilerde belirsizlikler ortadan kalkar
Birçok kontrol noktasında iyileştirmeler yapma imkanı doğar.
Analiz sertifikalarının tedarikçilerden temin edilmesiyle girdi analiz maliyetleri büyük oranda azalır.
Herkesin benzer seviyede anlayışı sağlanır
Sorunların nedenlerinin belirlenmesi sağlanır
Belirsizlikler ortadan kalkar
Düzenli ve sürekli otokontrolun gelişir.
Kalite göstergelerinin netleştirilerek sonuçların değerlendirilmesi sağlanır.
Hurda oranlarının sürekli iyileşmesi sağlanır, telefler ve hatalar azalır.
Hatalı parça çıkışı azalır
Servis kalitesi iyileşir
Kaliteli mal girişi sağlanır.
İşletme içerisinde iletişim ve kalite sistemi ağı gelişir.
Pazar payında artış sağlanır.
İadelerin ve müşteri şikayetlerinin azalması sağlanır.
İşletme imajı geliştirilir/kuvvetlendirilir, itibar ve referans kazanılır.
Personelin motivasyonunun artması sağlanır.
Takım halinde sonuca ulaşma gücü pekiştirilir.
Dökümantasyon sırasında sistemin daha rasyonel hale getirilmesi sağlanır.
Özürler kodlandırılır.
Yetki ve sorumlulukların tanılanması sağlanır
Bilgiye ulaşmak daha kolay olur.
Kayıtlar ve izlenebilirliğin sağlanması ile geriye dönük bilgilere ulaşılabilmesi sağlanır.
Eğitimin yaygın ve sürekli hale getirilmesi ve katılımcılık sağlanır.
Kişiye bağımlılığın ortadan kalkması
İstatistiki analiz Cp, Ca başlatılır.
İstatistiksel yöntemlerin kullanımı sağlanır.
Mevcut durumu sürekli gözden geçirme gerekliliği anlaşılır.
Eğitimlerle görüş açısının genişlemesi sağlanır.
Yeni yönetim ve denetim mekanizmaları kurulur.
Herkes rakamlarla konuşmaya başlar.
Doğru kararlar vermekm kolaylaşır
Proseslerin oturtulması sağlanır
Çalışanların yaptıkları iş ve ürüne güvenin artar
Ortak amacı paylaşma mutluluğu güçlenir.
Depolama ve sevkiyat ile müşteri hizmetleri sistemlerinde iyileştirme yapılır.
Çevrenin korunması bilinci artar
Birçok yeni sistemin devreye girmesi ile kalite güvencesinin artırılması sağlanır.
Giren malların muayenesi yapılır ve kalite kontrol önem kazanır.
Mesai saatleri dışında personelin telefonla aranması ve işyerine acilen çağrılmaları büyük oranda azalır.
Performans ölçme sistemi gelişir.
Hammaddeden müşteri tatminine kadar yazılı prosedürlerin etkin bir şekilde uygulanması sağlanır.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]